A partir de mostres d’aigua de la xarca de l’IES varem fer observacions de diferents tipus d’éssers vius. Açi vos deixem alguns videos fets amb els grups de 4 ESO i 1 Batxillerat.

Halima, Beatriz, Juanito, Rebeca, María i Gizlane han experimentat moments d’emoció al descobrir aquestes formes de vida… i jo com a professor per veure’ls gaudir de la Natura

Amb paciència podreu observar rotífers:

Rotaria s’alimenta fent us de les corones de cilis i el mastax o faringe musculosa trituradora, amb forma circular, bategant. També es poden reconèixer dos taques oculars obscures.

o com Vorticella retracta el seu peduncle com si d’un moll es tractara… mentre Paramecium es mou en totes direccions

o el robust Euchlanis … amb els seus moviments del peduncle per a fixar-se al substrat i una taca ocular vermella.

i d’altres rotífers encara per determinar…. i molts més per descobrir

Domini: EukaryotaOpisthokonta / Holozoa / Filozoa / Regne: Animalia, Linnaeus 1758 / Protostomia / Spiralia / Platyzoa / Phylum: Rotifera, Cuvier, 1798

 

També hem pogut observar altres èssers vius com la unicel.lular Euglena, mòbil com un animal però amb el cos ple de cloroplastos… i una taca ocular o stigma de color vermell sensible a la llum.

Domini: EukaryotaExcavata / Discoba / Discicristata / Phyllum: Euglenozoa / Classe: Euglenoidea / Ordre: Euglenales / Familia: Euglenaceae / Gènere: Euglena

 

o algues unicel.lulars com la diatomea Nitzschia, amb una coberta silícea. Algunes són mòbils, malgrat que el mecanisme que els dona mobilitat encara no és conegut. El que sí és típic són els moviments amb canvis de sentits periòdics.

O Navicula, de perfil més ample

 

Domini: Eukaryota / SAR supergroup / Phyllum: Heterokontophyta / Classe: Bacillariophyceae

Es poden trobar algues unicel.lulars de la familia Desmidiaceae

desmidiaceae

 

També hem trobat al ciliat Traquelius

Trachelius

o  algues clorofícies com Oedogonium, ple de cloroplasts

Oedogonium 02

Oedogonium 03

I procariotes cianòfits com Merismopedia, amb les seues típiques agrupacions quadrangulars

 

o com el filamentós Oscillatoria, típica d’aigues eutrofitzades.

Oscillatoria

Domain: Bacteria / Regne: Eubacteria / Phylum : Cyanobacteria

 

També hem trobat ostràcodes, petits crustacis que poden arribar a mesurar des d’unes desenes de micres fins a 3 mm de llargària. Alguns són filtradors, altres són detritívors, herbívors i inclús depredadors.  Presenten una característica closca calcària amb dues valves que envolten completament el cos i les extremitats.

ostrácodo

Més informació sobre la vida microscòpica a l’aigua dolça:  PROYECTO AGUA